Monday, 3 October 2011

women...


indahnya mata memandang kartun animation wanita pakai tudung yang labuh..
(gmbr di atas dan gmbr di wallpaper blog saya) 
kalau kartun pakai cantik..kte manusia (wanita ) yg sebaik-baik ciptaan Tuhan ni lagi cantik..
tutup aurat kan lagi bagus :)
sikit2 lama2 jadi bukit kan3..


Alhamdullilah :)

berita hari ini ...

SMKPJI - hari ini budak2 form 1 ada seminar solat kat surau..and then masa yg
                  sama ktorang ( me, khatijah, marjan ) nak solat zohor kat surau tu and
                     kebetulan jugak budak2 form 1 br abis seminar..ustzh pon suruh marjan
     jadi imam kepada adik2 junior sekalian..terkezutt dibuatnya..
              mana taknya..ktorang mana pernah imamkan "besar-besaran" tau..
slalu ngan kwn2 je..saya pulak ditugaskan utk baca iqamat..
               mula2 x nak..malu2 kucing **..and then fikir punya fikir..demi meraih
        pengalaman dan pahala serta maruah sebagai senior..buat je lah..
                    Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar..rasa seronok pulak..^_^
            next time saya rasa nak jadi imam pulak..suka sangat..manisnya tadi..
ada hikmah atas apa yg berlaku..pengalaman baru,
hilang rasa takut...








alahamdullilah sngt2..syukron jazillun ya Allah.. ( btol ke x ckp arab ni)..hentam sajalah
belajar dr kesilapan.. " anyone tegur2 kalo salah ye "

Saturday, 24 September 2011

AMINA SYAFINAZ BT AHMAD NASARUDDIN
17 OGOS 1995
20 RABIULAWAL

:)

Friday, 12 August 2011

Tazkirah SMP 3 by Pn.Nafisah

Kepentingan bersahur :

  1. Supaya kita dpt bertahan di siang hari, membekalkn tenaga
  2. Mendapat pahala, ibadat sunat serta ianya amalan Rasullulah S.A.W
  3. Bersahur akan membezakan puasa antara orang Islam dengan orang Yahudi (orang Yahudi tak bersahur)
  4. Memberi peluang kpd orang muslim utk beribadat kpd Allah S.W.T (buat solat2 sunat ke)

*seeloknya lmbt2kn bersahur..15 minit atau 20 minit sebelum azan subuh
* jgn tunjuk dekat org yg bkn Islam kte ni lemah kerana puasa..kte mesti kuat!

p/s: dak2 cina kat skola sume ada tanya "eh, how you all puasa ek..so panas la.."..dorang org bkn Islam
rasa panas sedangkn kte sume org Islam rasa biasa je dlm bulan Ramadan ni..kerana Allah memberkati
orang2 yg berpuasa..

Tazkirah SMP 2 by Ustzh.Suhaida


.Ramadan terbahagi kepada 3 bahagian :
  • 10 hari yg pertama = rahmat
  • 10 hari yg kedua = pengampunan
  • 10 hari yg ketiga = jauh daripada azab api neraka


* Remaja yang paling disayangi Allah S.W.T ialah remaja yang
sentiasa mengingati Allah dan sentiasa beribadat kepadaNya.

* Jika Allah sayang kita, manusia pon sayang kita. 
Jika Allah benci kita, manusia pon benci kita.


My favourite ^-^

" LAUGHTER IS THE MEDICINE, JOY IS THE BEST MAKE UP... "

Thursday, 4 August 2011

Renungkan dan selamat beramal :)

Seperti biasa setiap kali bulan puasa.. budak2 Islam akn pergi ke surau utk mendengar tazkirah..
x kn nak pergi kantin mkn kot..duduk dlm klas plak x boleh kn..so ke suraulah..pergi tmbh pahala ngan ilmu...
ari selasa baru2 ni..ustzh Suhaida x bagi tazkirah..tp dia tunjuk video..so I just wanna share with u all
what I've been watching..sharing is caring :)





kesimpulannya, lepas ni kita terus pergi FB dan sama-samalah kita semua deletekan gambar-gambar
kita yang tidak menutup aurat..bahkan nampak lengan sekali pun...walaupun ada yang beranggapan 
nampak lengan perkara yang remeh..tapi siapa tau, itu semua kuasa Allah..mungkin kesilapan sekecil itu tetap dikira dosanya..ingatlah 'sedikitpun' aurat kita terbuka ia tetap akan dicatat oleh malaikat..
wallahualam
mungkin esok lusa sudah sampai ajal kita ? jadi apa tunggu lagi..
adakah ianya satu kerugian bila kita delete gambar?..
lu pikir la sndiri





there's no such word like "we can't do anything for them"...come on! wake up...
the only thing that we can do is "pray" for them..





*Reminder : dah solat ke belum..kalau belum "you better get hurry"...kalau dah "Alhamdullilah"

Assalamualaikum :)

Tuesday, 2 August 2011

Rona-rona Cinta Damascus


Rona-rona Cinta Damascus..
terbitan Telaga Biru..
sy suka Telaga Biru coz dorang punye story islamic ckit :)
i like it , because it give me courage and motivation ,
it helps me a lot. Yeah maybe not 'a lot' but sometimes it really helpful...


*nilah buku tu :) cubalah....belum cuba belum tau

Antara dialog yg ada kat dalam novel rona2 cinta damascus ni yg sy suka dan
memberi semangat berkobar-kobar ialah seperti yg berikut :

" Hidup di perantauan mesti kena tabah dalam menghadapi ujian. Tinggal di
 negara orang tak sama dengan negara sendiri "

" Kena banyak bersabar dan letakkan dalam minda bahawa manusia boleh
berubah suatu hari nanti. Kita sebagai seorang sahabat doakanlah mana yang terbaik
untuk sahabat kita. "

" Ya Allah, janganlah kemarahan ini kerana emosiku tetapi biarkan 
kemarahan ini kerana benci akan murka-Mu dan ingin bersama sahabat2ku
di syurga yang abadi. "

" Benar apa yang kau nasihatkan tadi wahai sahabat. Aku beruntung
kerana memiliki sahabat yang memahami seperti kau. Aku perlu tabah dalam
menghadapi ujian daripada Tuhan ini. Berat manakah ujian ini kalau hendak dibandingkan 
dengan mujahidah dahulu kala. Sumayyah yang diseksa dan Mariam yang dituduh
mengandungkan anak Tuhan. Ujian untuk aku ini tidaklah sehebat mana tapi
perlukah aku terlalu cepat rasa mengalah. Lemah sangatlah kau ni Manal Husna. "

" Walaupun sehebat mana ujian yang menimpa, aku harus harunginya dengan
hati yang tabah."

" Sesungguhnya Allah tidak mengangkat ilmu itu daripda
dada-dada hamba, tetapi Allah mengangkat ilmu itu dengan mematikan ulama." 
Hadis riwayat al-Bukhari

" In life, Allah does not give you the people you want, instead he gives you the people
you need to teach you, to hurt you, to love you, and to make you exactly
the way you should be "

* ni lagi satu buku terbitan Telaga Biru..
perghh..yg ni mmg best sngt2..gerenti syok!
berbaloi-baloi <3



That's all 4 2day..
just nak remind you guys..dah solat ke belum ? :)
kalau dah Alhamdullilah...kalau belum pergi cepat!..
Assalamualaikum :)

Wednesday, 27 July 2011

WANITA DI SISI LELAKI :)

Wanita dijadikan Allah daripada tulang
rusuk sebelah kiri lelaki.
Tulang rusuk ini begitu dekat dengan hati
sebagai simbolik wanita itu hendaklah dicintai.
Wanita tidak dijadikan daripada tulang di kepala untuk dijunjung
ataupun tulang kaki untuk dipijak.
Begitu indahnya kejadian wanita dijadikan Allah
untuk kita fikirkan bersama.

*p/s : dipetik dari akhbar 'Berita Harian' 


Zikir hari Rabu !
Istighfar :) Astaghfirullah Al Azim
Maksudnya : Aku memohon ampun kepada Allah TuhanYang Maha Besar

Tuesday, 26 July 2011

BLOG BARU =)

Alhamdullilah, lega dapat buat blog baru
blog lama tak dapat buka sebab dah lupa password la..hehe
ni lah akibat jarang-jarang buka blog..
harap-harap password blog baru ni tak lupa lagi
amin...

p/s: buat semua followers dan viewers..silalah rajin-rajinkan diri
 menjenguk blog saya..thank you ^_^